Özgür Günes

CONFERÈNCIA

“La guerra dins la guerra. Refugiats lazidites al kurdistan turc”

 

Özgür Güneş Öztürk

Investigadora de la Universitat de Lleida i del projecte del CIEMEN i el Col·lectiu Ronda sobre el dret a la sanitat dels refugiats iazidities a Turquia.

gunesretrat-p

.

En aquesta xerrada Özgür Günes ha explicat la complexa situació en què es troben els refugiats lazidites del kurdistan turc. Durant la ponència ha exposat les impressions recollides, viscudes i  relatades, sobre aquest poble fugitiu i oprimit. La seva situació és encara més complicada i difícil que la d’altres persones refugiades. El poble iazirita es tracta d’un grup d’ètnia kurda minoritari el qual té la seva pròpia religió, simbologia, creences i organització en castes. Com a poble ha experimentat 74 intents d’extermini, l’últim per l’Estat Islàmic. A partir d’aquest darrer és quan comença el procés migratori massiu, d’unes 7.000 persones, cap a Turquia.

.

xerrada gunes.p

.

Günes afirma que per entendre el procés de convertir a un poble minoritzat s’ha d’entendre la història social i política. Aquest col·lectiu no disposava de cap dret sobre la seguretat social, ni assistència sanitària en els seus propis països.

“Sempre hi ha una tendència de comprendre les situacions socials i conflictes polítics de forma molt fragmentada” exposà.

Després de fugir del seu territori van acabar en uns camps de refugiats que no són estatals sinó gestionats per l’ajuntament, fet que ha suposat que es trobin amb més mancances i problemes com la falta d’assistència sanitària. Això es deu també a què Turquia no accepta cap sol·licitud de refugi si no ve d’Europa. Alhora, es suma l’estigmatització com a poble, atrapat entre conflictes i guerres, prejudicis i desconeixement de la seva situació que afavoreix la separació i l’augment de barreres  i manca de solidaritat dels altres pobles veïns.

FOTOS: Dànae Quiroz