Miren Etxezarreta a Lleida

.

MIREN ETXEZARRETA: LES TTIP, UNA FÒRMULA MÉS DEL NEOLIBERALISME

MIREN

FONT:.http://www.mirenetxezarreta.net/autora/
.
.
Dànae Quiroz

Miren Etxezarreta , doctora en economia i economista crítica, va explicar en la conferència “Dones i TTIP”, que va tenir lloc a Lleida el dia 3 de març, algunes de les qüestions i problemes sobre l’Acord Transatlàntic per al Comerç i la Inversió, més conegut per les sigles TTIP.

Partint del reconeixement del sistema capitalista i l’actual neoliberalisme, el TTIP es concep com un acord internacional per tal d’eliminar barreres sobre el lliure comerç entre els Estats Units i Europa, les dos zones més riques del món. Aquestes negociacions es caracteritzen i alarmen per ser molt clandestines i opaques, on les grans corporacions tenen molt pes.

Etxezarreta va destacar la importància, no solament de les desigualtats que provoca el capitalisme, sinó la capacitat de poder que té el capital de prendre les decisions. Sota aquest prisma creu imprescindible ubicar i entendre el TTIP.

En aquest sentit, el que suposa el TTIP és una pèrdua del poder de decisió i control dels Estats en benefici dels acords comercials transnacionals. És a dir, la subordinació completa dels Estats als objectius de les multinacionals, per mitjà del control del capital econòmic. Les regulacions o barreres que es segueixin interposant toparan amb judicis on les empreses reclamen les pèrdues reals o possibles ocasionades i la manca de beneficis obtinguts a causa dels controls o traves. La supressió de controls i regulacions afecta directament als drets laborals, a la salut i al medi ambient permetent productes i mètodes nocius i perjudicials.

Segons l’economista, és un instrument més per a què el capitalisme aconsegueixi el que vol aconseguir. Neix i es configura seguint aquest objectiu, la confluència d’interessos entre la gran patronal, i les èlits polítiques.

Etxezarreta remarca la culpa de la teoria econòmica com a ciència que convé al capitalisme. Sempre ha explicat que el millor per la vida econòmica és el lliure comerç, quan fa molts anys que està demostrat que no és així però es la que afavoreix a les classes dominants i per això es sosté. La llibertat de comerç cada cop més afavoreix a les persones més riques i sobretot a les empreses transnacionals.

Una altra idea que va comentar és com el sistema dóna la volta fent que els petits comercials s’enfrontin als més dèbils, per exemple manters il·legals, en comptes dels grans comerços i multinacionals que són els que fan la competència i els hi generen més problemes.

Enfront a aquesta problemàtica difícil de parar, Miren remarca la importància de la formació, per tal d’entendre el que hi ha davall de tot això; i, l’organització col·lectiva, de cara a crear noves formes, encara per inventar. Es tracta de recuperar el poder popular i, sobretot, a parer d’aquesta economista, el que no podem fer es aturar-nos.

Va acabar destacant que és un bon moment per l’activitat reivindicativa, pacífica i alegre.

Enllaços d’interès:

http://www.mirenetxezarreta.net/

http://seminaritaifa.org/

https://www.youtube.com/watch?v=hU8SsEtFvds

http://www.mirenetxezarreta.net/converses-directa-silvia-federici-miren-etxezarreta/