contes: gènere i diversitat sexual

bàsic    propostes educatives   artistes   contes    audiovisuals     imatges      links     bibliografia

 

Julia, la niña que tenía sombra de chico.

Christian Bruel / Anne Galland. Ilustracions: Anne Bozellec. 2011. El Jinete azul.

Julia és una nena que no fa les coses «com tothom». Segons li diuen contínuament els seus pares: «ets igual que un nen». Un dia descobreix que la seva ombra no és de nena sinó de nen i per això busca un lloc on no tenir ombra, i en aquesta recerca trobarà un amic amb el qual compartir la seva tristesa.

Publicat a Espanya, el 1980, en l’Editorial Lumen, amb el títol Clara, la nena que tenia ombra de nen, i editat inicialment a França, en 1976, apareix de nou, en la versió íntegra, el 2011.

 

La cenicienta que no quería comer perdices

Nunila López Salamero y Myriam Cameros Sierra, 2009. Planeta.

A una ventafocs vegetariana no li agradava cuinar perdius pel seu estimat príncep, ni fer moltes altres coses del paper que li tocava representar. Es sentia deprimida, fins que se’n va adonar que els prínceps no salven a ningú. Va plorar molt i va iniciar un camí de transformació amb altres personatges de contes.

http://www.mujeresenred.net/IMG/pdf/lacenicientaquenoqueriacomerperdices.pdf 

 

Contes per a la Diversitat

Col·lecció de contes de diferents autores i autors proposats com a material educatiu per COGAM, el col·lectiu LGTB de Madrid. 

http://www.cogam.es/secciones/educacion/documentos-sin-orden/i/1413/154/cuentos-para-la-diversidad

 

Contes coeducatius

Dibuixant el gènere

Gerard Coll-Planas i Maria Vidal, 2013. Edicions 96

En aquest llibre il·lustrat s’explica el gènere com una construcció cultural que regula les diferències i desigualtats entre dones i homes i que suposa l’exclusió de les persones trans, intersex, gais, lesbianes i bisexuals. Com diu a la introducció Teresa Forcades: «Volem ser normals i volem ser acceptades. Però la dimensió social fa que sigui possible que ens arribi, de part de les persones que ens envolten (de vegades en forma de llibre il·lustrat), la inspiració i la motivació necessàries per començar a gosar ser nosaltres mateixes, i per expressar quin és el nostre desig».

https://prezi.com/4tq60ynbrsoe/dibuixant-el-genere/

 

Una historieta sobre el feminismo. Katherine Supnem, 2014

jnjkmhttp://latribudefrida.com/feminismos/sisterhood/una-historieta-sobre-el-feminismo/

 

Torna enrere: contes