audiovisuals: transformació social

bàsic    propostes educatives   artistes   contes    audiovisuals     imatges      links     bibliografia

 

El Viaje de Said

Director: Coke Riobóo

Any: 2006

Premi Goya 2007 al millor Curtmetratge d’Animació

.
odo

El Viatge de Said és un curtmetratge d’animació fet amb plastilina.

El relat s’endinsa en els greus problemes de la immigració que s’estan registrant a Canàries i al Sud de la Península per part dels milers d’africans que busquen el somni europeu, encara que això suposi passar una infinitat de calamitats i de situacions molt adverses.

https://www.youtube.com/watch?v=mF_ZSCxlAIU

https://aulacine.files.wordpress.com/2012/02/el_viaje_de_said.pdf

 

.Persépolis

Direcció: Vincent Paronnaud i Marjane Satrapi

Any: 2007

(a partir d’un còmic de Marjane Satrapi)

Tema: la guerra entre l’Iraq i l’Iran

Durada: 97 min

Sinopsi:

Marjane és una nena que viu a l’Iran dels anys 1970, en una família occidentalitzada. Durant aquesta època primerenca el règim del sha i els seus abusos de poder donen peu a què Marjane tingui contacte amb idees polítiques d’esquerra. Posteriorment a la caiguda del Sah, arriba la revolució que fa que aparegui una altra història i un altre canvi en la vida de Marjane i, en general, de tot l’Iran. Aquesta història comença quan els fonamentalistes prenen el poder i sorgeix l’anomenada Revolució islàmica, obligant a les dones a portar vel i empresonant a milers de persones. Quan Marjane arriba a l’adolescència és enviada a un liceu francès i es converteix en testimoni dels avatars històrics del seu país, devastat per la guerra entre l’Iraq i l’Iran (1980-1988) i on esdevé un augment progressiu del fonamentalisme.

.

odod

Annie Leonard, 2010

Aquest documental descriu en 20 minuts el costat ocult dels nostres patrons de producció i consum. La Història de les Coses exposa les connexions entre una gran quantitat de problemes ambientals i socials, i fa una crida perquè ens unim per crear un món més sostenible i just. Ens parla d’un sistema que ens impulsa al consumisme, de la inclinació que tenim per acumular coses i planteja allò que podríem fer d’una altra manera, i que podríem fer millor.

http://storyofstuff.org/movies/la-historia-de-las-cosas-2/

http://www.agro.uba.ar/users/fernande/LeonardHISTORIAcosasCapitulo1.pdf

 

Poses

“Poses” és un líving que crítica l’absurd i artificial del món del glamur i de la moda que ens venen les revistes, en concret una imatge distorsionada que difonen de la dona a través de models que no representen a les dones reals.

.

Voces contra la globalización

Direcció: Carlos Estévez

Sèrie documental de 7 capítols, produïda per Televisió Espanyola i emesa entre 2006 i 2007, en què diferents personalitats aborden el concepte de globalització. En aquests es formulen preguntes com: Quin és el poder real dels polítics? Quin és el paper dels paradisos fiscals que donen recer als diners del crim o de la corrupció? Per què es permeten l’existència d’aquests territoris sense llei? Quin és el paper real d’organismes com el Fons Monetari Internacional, el Banc Mundial o l’Organització Mundial del Comerç?

http://www.rtve.es/alacarta/videos/voces-contra-la-globalizacion/voces-contra-globalizacion-1-amos-del-mundo/2747799/

http://www.rtve.es/?go=111b735a516af85c803e604f4546adce4c9885a8e53805c69ad49e29577ac993aa2a0658da481224df52a23e96de896a230fec74bf167293a68fcf9b4b4416989ccf88d745cf75a9

 

.

Libre te quiero

Basilio Martín Patino

Any: 2012

ososo

Libre te quiero és una pel·lícula documental dirigida per Basilio Martín Patino que narra l’Acampada de Sol organitzada pel Moviment 15-M a Madrid, des de maig a octubre de l’any 2011.

El títol parteix d’un poema de l’escriptor Agustín García Calvo que va musicar el compositor i cantant Amancio Prada en un disc gravat en 1979. El poema cantat per Amancio Prada està inclòs en la banda sonora d’aquesta pel·lícula.

http://www.cineenvioleta.org/libre-te-quiero-sobre-el-15-m/

.

Historia de un oso

.

Director: Gabriel Osorio

Any: 2014

Curt d’animació GUANYADOR de l’OSCAR 2016.

 

curt

 

Historia de un oso és un curt en el qual se’ns narra la història d’un pare ós que, a través d’un diorama, recorda com va ser segrestat per uns uniformats, allunyat de la seva família i forçat a treballar en un circ. Una dura metàfora sobre la violència a la dictadura de Pinochet.

El trobareu a “youtube” posant: historia de un oso cortometraje completo en español.

.

¿Qué harías si vieras a una niña de 6 años sola en la calle?

..

Context, deportacions i nombres que menteixen

 context, deportacions

Desmuntant mentides, la pàgina d’Emprenyadors ha fet aquest fantàstic vídeo per explicar amb números i dades el drama de les persones refugiades.

https://www.facebook.com/SpanishRevolution/videos/983888935033241/

 

Mira més enllà de la frontera

Quatre minuts de contacte visual acosten a la gent més que qualsevol altra cosa.

 

Ultra Europa Croàcia Boat Party Vídeo” + “crisi de refugiats nous vaixells segueixen arribant a l’illa de Lesbos

En un mateix indret marítim, aquest microvídeo de El Presentiment contrasta les dificultats de migrants i refugiats amb la vida plaent en un vaixell de luxe.

.

El nostre cel

Un avi i un nen escalen el cel. En un terrat de fusta l’avi s’omple les galtes d’aire, bufa i crea un núvol. El nen l’ha d’imitar, però no se’n surt. Aquesta animació –dirigida per Yezi Xue– ens mostra com n’és d’important ser flexibles a l’hora d’ensenyar. Lluny de les repeticions i de la rigidesa, la creativitat pot ser un camí compartit. El menut ens dóna una lliçó: hi ha tantes formes de crear com d’interpretar el món.

.

Imelda, la història de com una noia va guanyar una vegada a la por (curtmetratge)

La història completa d’Imelda, una noia que va aconseguir vèncer la por. Un homenatge a tots aquells que dia a dia ens ajuden a veure això que abans no vèiem. Un bell curtmetratge d’Cyranos El paràgraf OMI, Dirigit per Kike Maíllo.

 

Contes sense fades, la història d’Ivine i Almohada

Un brillant curt d’animació mostra com se sent un/a nen/a que fuig de la guerra.

.

Dona 1 dia

Dona 1 dia és una campanya per sensibilitzar la societat espanyola sobre les devastadores conseqüències de la desnutrició infantil. Actualment, 180 milions de nens pateixen desnutrició crònica, el que els pot generar problemes físics i cognitius irreversibles que afectaran el seu desenvolupament.

Els primers 1000 dies que transcorren des de l’embaràs fins als dos primers anys de vida del nen són crucials per prevenir-la.

.

“PinoXXio”, de ANANDA DANSA

Gepetto està sol. I per alleujar la seva soledat crea un ninot que representi el fill que mai va tenir. I així neix Pinoxxio. Pinoxxio quan neix és ja un noi, però no té l’experiència de la vida que hagués anat adquirint amb el pas dels anys. El pare Gepetto intenta imposar normes, però Pinoxxio -aquest Pinoxxio nen / nena, nadó / adolescent- no les entén i no les accepta. Es deixa guiar per impulsos, per allò que li agrada o li diverteix, mentre que l’avorreix tot allò que significa estudi o aprenentatge. Ni Pinoxxio és com Gepetto voldria que fos, ni Gepetto és el company de jocs que a Pinoxxio li agradaria que fos. D’aquí la incomprensió. I de la incomprensió a l’allunyament. Gepetto se sent derrotat, està de nou sol. Però quan la vida de Gepetto corre perill, es produeix el miracle: Pinoxxio arrisca la seva per salvar-lo. Per primera vegada, Pinoxxio ha fet alguna cosa per algú que no és ell mateix. I també per primera vegada Gepetto acabarà acceptant que Pinoxxio no és, ni serà, com ell voldria que fos, sinó com el mateix Pinoxxio anirà construint-se a partir de la seva experiència. I a partir d’aquest moment els dos comencen a comprendre. I a estimar-se.

 

Torna enrere: audiovisuals