seminari d’art africà

Seminari II

Identitat, interculturalitat i art africà

4 de maig de 2016

Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social

danaeReproducció d’una màscara Sonyge de finals del segle XX. Foto Dànae Quiroz

 

Els continguts del II Seminari, realitzat el dia 4 de maig, amb 40 persones inscrites i 80 persones assistents (era un acte obert al públic), han anat dirigits a reflexionar sobre la importància de la identitat i del diàleg intercultural i a valorar la utilització de l’art africà com a instrument educatiu bàsic. Així com a experiències innovadores des de centres d’art i artistes visuals que han treballat aquest tema. S’ha donat importància a la singularitat de les talles i altres objectes artístics, constructes culturals i identitaris d’alguns pobles de l’Àfrica subsahariana són continguts que no solament impliquen l’anomenat art africà sinó també la responsabilitat occidental que tenim respecte a l’experiència colonial. El conjunt de peces mostraven la riquesa i la varietat de les talles de fusta de vàries ètnies del continent africà. Es van presentar com un conjunt d’obres capaces de manifestar tota una manera de viure, una forma d’entendre l’economia i el progrés, les relacions socials, el treball i, sobretot, les creences i el pensament. Els objectes rituals ens poden ajudar a conèixer costums, rituals i valors predominants de la cultura africana afavorint el diàleg i estimulant canvis individuals necessaris per a provocar moviments socials. Amb l’anàlisi, l’empatia, les emocions, les evocacions… descobrim i revelem eines d’aproximació a l’alteritat des del punt de vista individual, la comprensió i el respecte. Les possibilitats que ens ofereix aquesta nova mirada com a instrument, són il·limitades, sent l’art un recurs clau per l’educació i la mediació intercultural.

El programa del seminari ha comptat amb diverses ponències, projeccions de vídeos, visites a l’exposició…

– La 1a ponència “una mirada a l’art africà” ha anat a càrrec de Juan José  Martín Andreu director de Entrelazarte de Madrid;

– A continuació, es va presentar “art africà, diàleg i forma” per part d’Alfonso Revilla, professor de la Universitat de Saragossa i responsable del grup d’estudis africans;

– Seguidament es va projectar el vídeo “Objecte i memòria” que s’ha realitzat a partir de dos tallers amb alumnes de la Facultat, la cançó que sona de fons en ella és la d’uns tambors Dogon, que són els creadors d’algunes escultures.

– A la pausa s’ha visitat l’exposició “Mirar el cos en l’art negre africà” amb diferents peces per conèixer una forma de vida, una manera d’entendre l’economia i el progrés, les relacions socials, el treball i sobretot les creences i el pensament. També s’ha degustat una mostra de la gastronomia africana a base de te i pastes, encarregades a l’Associació Magrebeida que també participaven en l’acte.

– Després des del Centre d’Art la Panera s’ha exposat “Àfrica, des de l’art contemporani”,

– Finalitzant amb l’artista visual Edgar dos Santos amb un projecte artístic i educatiu que ha titulat “Esbossant paisatges”.

El seminari ha clos amb una lectura de poemes, frases i imatges, relacionades amb els continguts, amb acompanyament musical i audiovisual a càrrec de l’alumnat de la Facultat.

Aquest II Seminari ha obtingut col·laboracions del Departament de Didàctiques Específiques, del de Pedagogia i Psicologia, de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social, del Vicerectorat d’Activitats Culturals, del Centre d’Art la Panera, de la Diputació de Lleida i, per últim, de la Universitat de Saragossa als quals us agraïm el vostre interès i ajuda. Esperem poder fer el tercer seminari l’any vinent!

El comitè organitzador UdL: Marisé Astudillo, Carme Molet, Núria Llevot i Jesús Mauri

.

 .

Més informació a:

seminari d’art africà 2016

Entrevista: http://www.espaiperformatiu.udl.cat/?page_id=3029

Ponència Alfonso Revilla: Ponència Alfonso Revillapdf